Vad betyder ultraprocessad mat?

Ultraprocessad mat har blivit en allt vanligare del av vår moderna kost, men vad är egentligen ultraprocessad mat och varför bör vi undvika den? Ultraprocessad mat är produkter som genomgått omfattande industriell bearbetning och innehåller ofta en lång lista av tillsatser, konstgjorda smakförstärkare och socker. Dessa livsmedel är ofta snabba och bekväma, men de kan ha negativa effekter på vår hälsa.

Ultraprocessad mat kännetecknas ofta av sin långa hållbarhet och enkelhet att förbereda. Det inkluderar produkter som läsk, färdiga måltider, chips, godis och andra snabba och lättillgängliga alternativ. En av de största utmaningarna med ultraprocessad mat är dess koppling till ökad risk för övervikt, diabetes och andra hälsoproblem. Många av dessa livsmedel är rika på kalorier, men fattiga på näringsämnen, vilket kan leda till näringsbrist och obalans i kosten.

För att undvika ultraprocessad mat är det viktigt att läsa innehållsförteckningar och undvika produkter med långa listor av konstgjorda tillsatser och socker. Att välja färska, naturliga livsmedel är ett bra steg mot en hälsosammare livsstil. Färsk frukt och grönsaker, magert kött, fisk, fullkornsprodukter och nötter är exempel på näringsrika livsmedel som bör utgöra grunden i en balanserad kost.

För att skapa ett mer hälsosamt skafferi är det viktigt att fylla det med näringsrika alternativ. Här är några exempel på bra livsmedel att ha i skafferiet:

  1. Fullkornsprodukter: Byt ut vitt bröd och ris mot fullkornsvarianter för att öka fiberinnehållet och ge längre mättnadskänsla.

  2. Baljväxter: Linser, bönor och kikärter är utmärkta källor till protein och fiber, och de kan användas i många olika rätter.

  3. Nötter och frön: En hälsosam källa till goda fetter och antioxidanter, perfekta som mellanmål eller att toppa yoghurt och sallader med.

  4. Kryddor och örter: Använd naturliga smaksättare som vitlök, ingefära och färska örter istället för färdiga kryddblandningar som kan innehålla onödiga tillsatser.

  5. Konservade tomater: En praktisk bas för många rätter, och de innehåller ofta få tillsatser jämfört med färdiga såser och soppor.

Genom att göra medvetna val när det gäller matinköp och fylla skafferiet med näringsrika alternativ kan vi undvika de negativa effekterna av ultraprocessad mat och främja en hälsosam och balanserad livsstil. Att investera i sin hälsa genom att välja riktiga, naturliga livsmedel är ett steg mot en långsiktig välmående och energifylld tillvaro.

Kostprogrammet ‘Ät Bra - Må Bra!’

Detta kostprogram ger dig allt du behöver för att förbättra din hälsa med hjälp av kosten. Programmet ger dig konkreta råd, recept och övningar som gör det enkelt för dig att äta god och näringsrik mat som ökar din energi och ditt välbefinnande. ‘Ät Bra - Må Bra!’ är framtaget tillsammans med Sofia Antonsson som är legitimerad dietist och har hjälpt tusentals människor till ett bättre välbefinnande med hjälp av kosten.

Vi hjälper dig få ihop livspusslet - vakna utvilad, ät gott och träna på dina villkor. Köper du en prenumeration får du tillgång till 9 hälsoprogram framtagna av erfarna experter.

Programmen som ingår: Stark & rörlig, Löparkoden, Rörligare på 21 dagar, Kostprogrammet ‘Ät bra - Må bra’, Gravidguiden, Nymammaguiden, Yoga, Mental balans och Sömnguiden.

Föregående
Föregående

Chief Well-Being Officer: Miriam Sundholms fokus för mer välmående på jobbet

Nästa
Nästa

6 tips för att skapa en trivsam arbetsmiljö på er arbetsplats