Aumla lanserar Gravidguiden - Ett onlineprogram med kostråd, träning och yoga

Idén till Gravidguiden väcktes av dietisten Sofia Antonsson och barnmorskan Gun Hermann-Jonasson då de tillsammans arbetar med att sprida kunskap till både barnmorskor och kvinnor om kost och livsstil i samband med graviditeten.

Med det här programmet vill vi nå ut med vår kunskap till flera. Vi vill inte ge några pekpinnar, utan vi vill istället kunna inspirera till hur man kan ta hand om sig själv och sin bebis under graviditeten med hjälp av bra kost och rätt träning berättar Sofia Antonsson.

Sofia Antonsson & Gun Hermann-Jonasson

Gun Hermann-Jonasson & Sofia Antonsson

Ovissheten och rädslan att äta något som inte är bra för bebisen är stor

Gun som tidigare varit vårdchef på Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus arbetar idag som vårdkonsult och främst med vårdutveckling.

Jag har mött väldigt många gravida kvinnor under mina år som barnmorska, och frågorna kring kost har alltid varit central och upplevts begränsande av den blivande mamman. Ovissheten och rädslan att äta något som inte är bra för bebisen är stor. De gravida frågar sig ”vad kan jag äta? och ” vad ska jag inte äta? berättar Gun

Gravidguiden innehåller förutom inspelade föreläsningar inom kost även guidade träningspass anpassade till respektive trimester samt ett antal klasser med gravidyoga. Användaren får tillgång till allt innehåll på obegränsad tid, för att enkelt kunna gå tillbaka och göra om de träningspass eller yogaklasser man känner att man är i behov av.

Charlotte visar hur du kan träna som gravid.

Charlotte visar hur du kan träna som gravid

Träningspassen är skapade av Charlotte Berning som under flera år arbetat som PT och specialiserat sig på gravid och mammaträning. Behovet av anpassad träning under graviditeten är också väldigt stort, då många undrar hur de kan fortsätta träna när de väntar barn. Många är rädda att göra fel och undviker då träningen helt, vilket leder till att man i stället blir mer stillasittande. Det finns tvärt om stora fördelar med att fortsätta vara aktiv under sin graviditet, men det är viktigt att anpassa övningarna efter den gravida kroppen.

Camilla Oldberg som tagit fram programmets yogaklasser har över tio års erfarenhet som yogalärare och har under många år utbildat andra yogalärare inom gravidyoga. Camilla som själv har två pojkar vet hur mycket yogan kan betyda under den här perioden ”Den hjälpte mig att slappna av och samtidigt känna mig mer mentalt redo inför förlossningen”.

Camilla Oldberg guidar till lugna pass



Det känns otroligt kul att kunna erbjuda kost, träning och yoga med så erfarna experter. Användaren får också möjlighet att ställa frågor om kost, träning och yoga direkt på plattformen som besvaras av experterna. Med vår grupp Gravidguiden på Facebook får man också möjlighet att mötas digitalt, vilket vi hoppas kan ge en känsla av både trygghet och gemenskap under en så spännande fas i ens liv berättar Miriam Sundholm, grundare av Aumla.

Aumla som är ett startup baserad i Stockholm hoppas kunna nå ut med programmet genom att bland annat samarbeta med barnavårdscentraler över hela landet. Då Aumla är godkända av Akademiska Primärvårdscentrum som arrangör av FaR® - Fysisk aktivitet på recept kan barnmorskor och andra vårdgivare känna sig trygga med att de kan rekommendera Gravidguiden till de kvinnor de möter. 

Gravidguiden är även godkänt av skatteverket som friskvård, vilket gör att man kan använda sitt friskvårdsbidrag för att köpa programmet.

Föregående
Föregående

Nu lanseras "Yoga i naturen" - ett onlineprogram inspelat på Gotland för att bidra till hälsa och välmående

Nästa
Nästa

Aumla lanserar Löparkoden - Det ultimata löpprogrammet online